Искаме диалог, а не просто да се променя наредбата. Не искаме и повече приходи да влизат в аптеката, а просто да се запази сегашното положение. Има опасения от колеги, че са възможни фалити, защото няма да могат да издържат, или просто ще прекратят договорите си със Здравната каса. Това каза за "Фокус" магистър фармацевтът Ивета Грудева от Ямбол.

Промените в Наредба № 4 засягат начина за предписване и отпускане на медикаменти, които се покриват от НЗОК. Тя предвижда всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта. Досега лекарите можеха да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях. В продължение на половин час днес аптеките останаха затворени.

По думите на Ивета Грудева всичко е започнало, когато от първи април цялата група антихипертонични лекарства, са станали напълно безплатни. "В такъв случай аптеката няма право на надценка над тях и за да бъде компенсирана, се въведе такса за обслужване на рецепта. Сега здравната каса отново предприема промяна на Наредбата - от 15 юли всички лекарства за терапия да бъдат изписвани на една рецепта, досега имаше право само на три", каза още фармацевтът. 

Тя посочи, че това ще намали драстично приходите на аптеката. "Съответно малките аптеки, в по-малките населени места, ще им бъде трудно да се издържат, тъй като тази такса за облужването на рецептите става много малка", допълни Грудева.

Фармацевтът се надява да няма ощетени и пациентите да имат лесен достъп до лекарства, за да не ги затрудняват и тях.