До края на 2024 г. трябва да е готов държавният стандарт за оценка на качеството в средното образование в България, това е ангажиментът, който Галин Цоков, министър на образованието, пое в отговор на мой въпрос от трибуната на Народното събрание. Това заяви бившият кмет на София и настоящ депутат Йорданка Фандъкова в личния си профил във Faceboоk, предаде "Фокус".

Ето какво още добави тя: "През ноември трябва да започне широко обществено обсъждане на рамката за качество. Това е и една от препоръките в доклада на Сметната палата, които трябва да бъдат изпълнени до края на следващата година.

Образованието и качеството на предучилищното и училищното образование са не само тема, която вярвам, че ни обединява, но и кауза за благополучието на децата на България и просперитета на нацията ни. 

Затова обаче е нужно час по-скоро да приемем стандарт, за да знаят всички в системата, какви са поставените цели. За ГЕРБ образованието е стратегически приоритет и го доказахме с инвестициите в учителите и в образователната среда. Най-важната промяна - промяната в учебните програми - предстои. По този въпрос ще продължим да работим и да търсим широка обществена и политическа подкрепа".