Днес в изпълнена с ентусиазъм атмосфера, бе официално открита новата академична учебна година в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Министърът на туризма Евтим Милошев бе официален гост на събитието и поздрави проф. д.и.н. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, за дългогодишния му принос към развитието на висшето образование и за модернизирането на учебния процес в УниБИТ, както и студентите, преподавателите и гостите на университета. Той изрази дълбоко уважение към академичния състав на университета и към техните усилия в подготовката на бъдещите специалисти в областта на туризма, библиотекознанието и информационните технологии.

"Туризмът в България очаква новите специалисти от УниБИТ с отворени обятия", заяви министърът.

"Вашето образование и умения са от ключово значение за развитието на туристическия сектор, който става все по-зависим от иновациите и технологиите. Министерството на туризма работи активно за интегрирането на дигитализацията във всички аспекти на туризма, а вие, младите хора, имате възможността да бъдете част от тази промяна".

Той сподели и личния си опит от студентските години, когато амбициите и мечтите са били основен двигател за успех, и подчерта, че днес, повече от всякога, образованието е ключов фактор за постигане на професионални успехи.

Министърът на туризма отбеляза, че УниБИТ има утвърдена репутация като институция, която подготвя висококвалифицирани специалисти, конкурентоспособни не само на национално, но и на международно ниво. Той подчерта и значимия принос на проф. Румен Драганов в подготовката на кадрите, свързвайки образованието с туристическия сектор.

Министър Евтим Милошев завърши с мотивационни думи, цитирайки Нелсън Мандела, че "Образованието е най-мощното оръжие, с което можем да променим света". Той призова студентите да бъдат активни, да търсят нови възможности и да не се страхуват да приемат предизвикателствата. "Всеки Ваш успех днес е инвестиция в утрешния ден", добави той и пожела на всички успешна и вдъхновяваща учебна година.

Министърът на туризма изрази своята увереност, че УниБИТ ще продължи да бъде лидер в подготовката на висококвалифицирани специалисти, които ще допринесат за бъдещото развитие на туризма и на информационните технологии, не само в България, но и на световната сцена.