Европейската прокуратура е влязла в офисите на "Булгартрансгаз", научи "Фокус".

От МВР единствено коментираха, че оказват съдействие на ЕП, но не уточниха за какво.

Не е известно колко души участват в акцията, но най-вероятно става въпрос за договора с турската компания "Боташ".

Припомняме, че ЕК проверява "Боташ" от няколко седмици. България сключи сделка с “Боташ" чрез "Булгаргаз" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех. През април парламентът реши договорът да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Преди седмица след посещение на енергийния ни министър Владимир Малинов в Турция стана ясно, че той за пореден път е поставил пред своя турски колега въпроса за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания "Боташ“.

Активните преговори по тази тема ще продължат, като предстои на 15 август представители на "Боташ“ да посетят България за среща с "Булгаргаз“.

Припомняме, че със свое Решение от 19 април 2024 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания "Боташ“.