Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков предлага неизползваните средства от регионалните фондове с европейско финансиране да бъдат използвани за посрещане нуждите на бежанците от Украйна, съобщиха от пресофиса на евродепутата. В момента държавите харчат собствени пари за това, докато в същото време стотици милиони евро от европейските структурни фондове стоят неизползвани. Новаков предложи това при обявяването на новата Група на ЕНП за мониторинг на кохезионната политика.

"Първо се радвам и благодаря за подкрепата на Манфред Вебер моето предложение да се превърне в реалност и ЕНП вече да има група за мониторинг на кохезионната политика. Тя има за цел да проследи как се изпълнява стария програмен период, какви проекти са направени, както и за това как стартира новият, как върви договарянето, как върви одобрението на оперативните програми, кога хората ще могат да получат достъп до това европейско финансиране", казва той.

"Започваме обиколки по места, държава по държава, за да видим как се справят, какви проекти са били изпълнени, следват ли се правилата, доколко хората въобще знаят, че зад тези проекти стои Европейският съюз", се казва още.

По думите му една от първите идеи, които ще обсъдят на първото заседание, е създаването на финансова инициатива от страна на Европейската комисия, подкрепяща държавите членки, които в момента приемат бежанци от Украйна. "Предложението ми е тази инициатива да има допустими разходи, считано от 24 февруари, така че държавите и в момента даправят разходи за тях и след това да си получат парите със задна дата", добавя той.

На въпрос държавите ще имат ли право да финансират тези нужди със собствени пари и после да очакват да им бъдат реимбурсирани, той отговаря, че един от проблемите на европейското финансиране е, че често се бави и докато стигне до хората, които имат нужда от него, то е безвъзвратно закъсняло и ефектът от него се намалява. "Целта е - и в момента държавите, които така или иначе правят разходи, да ги правят по европейските правила и тогава, когато тази програма бъде одобрена, просто да кандидатстват за възстановяване на разходите, които вече са направили и така да не остане дупка в техния бюджет. В момента те няма откъде да вземат средства, освен от националните бюджети, защото и новият програмен период не работи. За жалост само една страна членка е подала партньорско споразумение. Това е Гърция и нито една друга. От друга страна пък България е закъсняла за това да си получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Ето защо ни трябва трето решение, такова, каквото предлагаме в момента: незабавно Европейската комисия да предостави такава възможност на държавите. Съществуват неизхарчени пари от миналия програмен период, които така или иначе не могат да бъдат ползвани по предназначение. Поначало те трябва да се върнат към европейския бюджет. Комисията може да предложи с тези средства да се подпомогнат държавите, така че да се плати транспорт, храна, медицински услуги, образование за децата, които идват от Украйна. Въпросът е да може да бъдат подкрепени държавите, които в момента приемат над милион и половина - в момента - бежанци, защото по някои изчисления се очаква през следващата половин година бежанците да станат пет милиона. Това е много на фона на Европейския съюз и най-вече за тези държави, като се започне от Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, които поемат значителна част от бежанския поток", каза той.