Новото българско правителство и парламент, както и преизбраният български президент не би трябвало да се отклоняват от изпълнението на Договора с Р Северна Македония. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП и бивш посланик в Скопие доц. Александър Йорданов.

По думите му те трябва да настояват този Договор ежедневно да се превръща в реалност като най-важно и решаващо условие за допускането на нашите съседи до преговорния процес за европейско членство.

Доц. Александър Йорданов коментира и темата за евентуален анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

Той отбеляза, че към всеки договор може да има анекси и те автоматично стават част от него.

"Евентуален анекс към Договора ни с Р Северна Македония би трябвало да отрази и предотврати за в бъдеще натрупания негативен опит от прилагането му досега. Още преди две години нашето Народно събрание прие Декларация с която призова официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля, Договора, като се придържат стриктно към неговия член 8, а именно към "обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития“. Народните ни представители призоваха македонската страна да се въздържа и от опити за насърчаване на претенции за признаване на т.нар. македонско малцинство в България. Но тези опити за съжаление не са престанали и дори за наш национален срам бяха подкрепи от някои български политици, включително и от наши евродепутати.

Според доц. Александър Йорданов напълно логично е България да настоява в един такъв анекс Р Северна Македония да реабилитира репресираните в миналото нашенци, да се придържа стриктно и към възприетата двустранно клауза по отношение на своя официален език.

Той бе категоричен, че няма как да бъде променена научно доказаната истина, че т.нар. македонски език е писмено-регионална норма на българския език.



"Един анекс би трябвало да апелира ясно към прекратяване на говора на омразата по отношение на България, към нейната история и настояще, както и на омразата по отношение на гражданите на Република Северна Македония с българско национално самосъзнание. Необходимо е също така да се осъдят категорично вандалските покушения срещу културни и исторически паметници, както и гробища на български военни и цивилни лица на територията на Р Северна Македония", каза още евродепутатът доц. Александър Йорданов.

"Моето разбиране е, че тези условия или критерии, които се съдържат в Декларацията на нашето Народно събрание от 10 октомври 2019 г., е по-добре да станат част от преговорната рамка на Р Северна Македония за членство в ЕС. Така ще има по-голяма гаранция, че те ще бъдат изпълнени. Още повече, че в приетата от правителството на Бойко Борисов Рамкова позиция напълно основателно се настоява за постигане на конкретни резултати от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. А точно работата на тази комисия бе блокирана от македонска страна, чрез повторението на фалшивите комунистически тези за миналото и чрез опита да се политизира науката за историята. Не може бъдещето да е щастливо, ако не познаваме истината за миналото. Не се живее добре в безпаметство. Лудница някаква ще е такова живеене. Особено важно е, че българската Рамкова позиция настоява добросъседските отношения да бъдат потвърдени като хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на Р Северна Македония към ЕС", заяви още евродепутатът.

Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение".