Това, което трябва да направи правителството, е да ограничи част от износа на електроенергия, което ще даде глътка въздух за всички. Това каза ръководителят на делегацията на БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Витанов за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че основният фактор за увеличението на цената на ел. енергията не е "Зелената сделка“, защото такава реално все още няма.

"Това е заради повишеното търсене вследствие възстановяването от COVID пандемията", допълни Витанов и подчерта, че най-важното, което трябва да се направи, е да се създаде обща енергийна политика на ЕС.

"Зеленият преход е неизбежен. Това е желанието на всички страни-членки. Въпросът е как ще се случи и на каква цена. Или кой ще плати сметката“, коментира Витанов.

Евродепутатът каза още, че удължаването на живота на въглищните централи е приоритет не само защото те са важна част от енергийния микс на страната, но и защото дават прехрана на близо 100 000 души. По думите на Витанова това е необратим процес, защото те са сред най-големите замърсители.

"Отлагането трябва да се използва като инструмент, за да се изградят нови базови мощности, сред които и ядрени. Преди да затворим въглищните централи, трябва да построим и газопроводи, да завършим интерконектора с Гърция, както и да намерим нови източници или да газифицираме централите“, е позицията на Петър Витанов.

Според евродепутата атомната енергетика се превръща отново в стратегическа цел пред страната ни.

"Атомната енергетика вече е приета за зелена, създава работни места за висококвалифицирани специалисти и ще гарантира развитието на българската икономика“, каза още Витанов.

Според представителя на социалистите в ЕП е много важно атомната енергетика да може да получава и европейско финансиране.

Цоня Събчева