Пет години след Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество не виждам никакво желание от елита на Северна Македония за преодоляване на разединението. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по повод 5-ата годишна от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, която се навършва през 2022 г.

То подчерта, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония е бил братски опит от страна на България за преодоляване на разединението, наследство от комунистическата диктатура.



"За огромно съжаление пет години след подписването на договора, не виждам никакво желание от страна на политическия, академичния елит на сегашната Република Северна Македония за преодоляване на разединението, за преодоляване на фалшификациите, за преодоляване на говора на омразата. Всичко друго, което се говори, е също вярно за икономически, инфраструктурни връзки, но тяхното неизпълнение е следствие на нежеланието за преодоляването на разединението от миналото и дискриминацията на българите. Бяхме свидетели на блокиране на български инвестиции, на нежелание в български медии, български телевизии и радиа да бъдат излъчвани на цялата територията на Македония. В същото време са с широко отворени врати към сръбските такива. Бавното изпълнение на инфраструктурата, също е голям проблем“, коментира още Андрей Ковачев.



Евродепутатът коментира, че трябва да имаме категорични гаранции не във формата на анекс на Договора със Северна Македония, а във формата на приета преговорна рамка с европейски такива.

Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение“
.