Фолклорът е неизчерпаем извор – източник на вдъхновение, на надежди, на радости. Нашият фолклор е богатство, от което всеки може да черпи вдъхновение. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Евелина Павлова – хореограф и ръководител на ансамбъл "Фолклорика".  На 24 ноември в Зала 1 на НДК ще се проведе юбилеен концерт-спектакъл "Пребъдване" на представителен ансамбъл "Фолклорика". "Идеята му е творчеството на нашите големи творци хореографи от миналия век, както и онези, които в момента творят, преподават, идеята ни беше да пресъздадем творчеството им на сцена, да го представим, за да може то да живее и да пребъдва във времето, когато и нашите деца ще поемат тази инициатива да предават това наследство, и по този начин творчеството им винаги да бъде живо и да пребъдва.“

"Благодарна съм, че имах възможността да се докосна до работата на големите хореографи, които ми дадоха много и ме научиха, за да мога аз да показвам на децата и да продължа напред,“ сподели още тя.

"На "Пребъдване" ще бъдат представени много красиви произведения - красиви песни от хор "Ваня Монева", музикални инструментални пиеси от народен оркестър под диригентството на Димитър Христов, както и в годишнината от рождението на големия Филип Кутев – 120 години, ансамбъл "Филип Кутев" са наши гости, за да представят негово танцово произведение по хореография на голямата Маргарита Дикова,“ разказа още Евелина Павлова.

По думите й ансамбълът е като едно голямо семейство, и както всяко семейство е нужно да се поддържа един баланс между членовете му, да се поддържа духа му, да го дисциплинира и поощрява винаги, когато има нужда от това.

"Чувствам се като майка на всички тези танцьори. Майка, защото освен, че съм педагог, който ги насочва, обучава, винаги съм имала отношението и към личности. Винаги съм им казвала да бъдат себе си, да изразяват смело своята позиция, винаги съм ги подкрепяла в техните начинания и съм се отнасяла с еднаква обич към всички. Много е важно да бъдеш искрен, да бъдеш честен, да бъдеш много сърцат към тези хора, и винаги отворен, за да може с голяма любов да работиш, да реагираш с любов,“ обясни хореографът.

Според нея, за да стане един любител добър танцьор и професионалист, много е важно желанието му, а работата на ръководителите е да го превърнат в един добър танцьор, достоен да представя танците по начин, който един професионалист би ги представил.

"Така че човек трябва да има цел, и когато си я гони, тогава със сигурност може да успее," каза още Евелина Павлова. 

Силвия Василева – танцьор от ансамбъл "Фолклорика", сподели своето вълнение от предстоящото представление: "Това може би ще бъде последният мой голям спектакъл, защото аз танцувам от дете. В момента в ансамбъл "Фолклорика“ има още двама танцьори, с които танцуваме от 7-годишни. За нас това ще бъде един вълнуващ спектакъл.“