Софийският районен съд отказа да конфискува автомобила на Ивайло Цветков - Нойзи, след като беше заловен да шофира в нетрезво състояние. Това се случи на 6 юни.  Мотивите на съда за решението му станаха преди ден.

Според съда разпоредбата, която предвижда отнемане на автомобила, когато водачът е заловен да шофира под въздействието на алкохол, противоречи на Конституцията като върховен закон и конфискацията на превозното средство ще превърне Цветков в "изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос".

"Съдът приема, че разпоредбата на чл. 343 б, ал. 5 от НК противоречи на Конституцията и на правото на Европейския съюз и затова отказва да я приложи, тъй като отнемането на моторно превозно средство е непропорционалната наказателна мярка и е несъизмерима с извършеното престъпление", пише в мотивите, разпространени от СРС.

"Конфискацията" на автомобила ще накърни напълно неоправдано правото на собственост на осъденото лице и по никакъв начин не би допринесла за осигуряването на изискуемия баланс с правото на живот и телесна неприкосновеност на гражданите, имайки предвид, че ще го превърне в изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос за повишаване на нивото на трайно занижената транспортна безопасност в страната", се посочва още в мотивите.

"По изложените съображения, съдът намира, че предложението на СРП за прилагане на разпоредбата на чл. 343б, ал. 5 НК спрямо осъдения, касателно приобщения по делото лек автомобил марка "****“ с рег. № СВ **** ТХ, се явява неоснователно и като такова следва да бъде оставено без уважение, а превозното средство да се върне на неговия собственик", добавиха от СРС. 

Припомняме, че Ивайло Цветков бе арестуван на 17 ноември 2023 г., след като бе спрян на Околовръстния път в София. Дрегерът показа положителна проба - 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи даде проба за изследване в УМБАЛ "Света Анна", която показа, че е шофирал с 2,52 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност Ивайло Цветков - Нойзи за шофиране след употреба на алкохол. От прокуратурата информираха, че на 17.11.2023 г. Нойзи е шофирал по ул. "Околовръстен път" в град София с концентрация на алкохол в кръвта си с 2,12 промила. По случая бе образувано досъдебно производство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева. 

Първоначално обвиняемият е тестват с "Дрегер“, който отчел положителна проба, а именно 2,12 промила алкохол в издишания въздух. Обвиняемият дал проба за изследване в болница, която отчела, че той е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

"Обвиняемият не е осъждан и е съдействал на разследването. Автомобилът, който е управлявал, е приобщен като веществено доказателство по делото и е бил отнет.

Спрямо него е наложена мярка парична гаранция в размер на 15 000 лева и му е отнета шофьорската книжка", съобщиха от държавното обвинене тогава. 

По-късно Ивайло Цветков сключи споразумение с прокуратурата и призна вината си. Софийският районен съд му наложи наказание 10 месеца "лишаване от свобода" условно с 3 години изпитателен срок. Цветков беше лишен и от право да управлява автомобил за срок от една година и два месеца.