Постенето отдавна е част от много традиции и религии, но едва през последните години се изследват ползите за здравето от него. Напоследък много проучвания се фокусират върху въздействието на периодичното гладуване върху здравето. То представлява кратки периоди без или с ограничен прием на храна, редувани с периоди на нормално хранене.

Ползите за здравето от периодичното гладуване могат да включват намаляване на теглото, по-нисък риск от диабет тип 2, подобряване на здравето на сърцето и мозъка, намаляване на оксидативния стрес и възпалението и подобрена продължителност на живота.

Изследване, ръководено от Масачузетския технологичен институт, установява как гладуването и последващото хранене стимулират регенерацията на клетките в червата, но също така показва, че то крие риск от образуване на чревни тумори.

Предишни изследвания от същата научна група показват, че неприемането на храна в продължение на 24 часа, има засилена функция на чревните стволови клетки. Това може да насърчи регенерацията на червата и да подпомогне възстановяването след наранявания или възпаления, пише puls.bg. 

В това изследване се правят наблюдения след гладуване в продължение на 24 часа; редуване на гладуване за 24 часа с хранене на свободен режим за 24 часа и хранене на изцяло свободен режим.

В различни моменти по време на експеримента изследователите анализират чревните стволови клетки.

Те установяват, че способността на стволовите клетки да се размножават е най-висока по време на 24-часовия период на хранене след 24-часово гладуване. Тези клетки също така се размножават по-бързо.

Клетките също така са активирали клетъчен сигнален път, наречен mTOR, който участва в клетъчния метаболизъм, растежа и регулирането на протеиновия синтез. Когато той се активира, клетките произвеждат повече протеини, които са жизненоважни за пролиферацията на стволовите клетки. 

Изследователите констатират, че когато mTOR се активира в тези стволови клетки, те произвеждат по-високи нива на полиамини - малки молекули, необходими за клетъчния растеж и деленето.

Чревните стволови клетки са клетките, отговорни за възстановяването на чревния епител при нормална физиология и след увреждане. Тъй като повторното хранене повишава капацитета за регенерация на тези клетки, това е много полезно за обновяването на чревната тъкан, особено при увредена тъкан, казват авторите на проучването.

Бързата регенерация може да бъде полезна, но честите колебания на клетъчно и метаболитно ниво крият рискове.

"Ракът е заболяване, при което някои от клетките на организма нарастват неконтролируемо и се разпространяват в други части на тялото.“* Въпросът е, възможно ли е клетките, които са подтикнати да се размножават, да доведат до ракови заболявания?

Изследването показва, че чревните стволови клетки в това силно регенериращо състояние са много по-склонни да станат ракови.

Това е така, защото храненето след гладуване води до "взрив“ в регенерацията, задвижвана от стволови клетки, и тези регенерирани стволови клетки, когато са изложени на генетични промени, имат повишен риск от развитие на рак. Именно внезапното излагане на богата на ресурси среда, водещо до внезапна регенерация, може да направи клетките силно уязвими.

Докато гладуването и ограничаването на калориите могат да предотвратят или забавят растежа на туморите, периодът на хранене след гладуване може да увеличи риска от развитие на тумори, ако през това време настъпят генетични промени.

Експертите съветват да се подхожда внимателно към циклите на гладуване и захранване при планирането на диетата, за да се насърчи регенерацията, без да се увеличава рискът от рак.