С 5 гласа "За", 6 "Против" и 6 "Въздържал се" членовете на парламентарна Комисия по енергетика отхвърлиха Проекта на решение на предложен "БСП за България" за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на "Национална електрическа компания" ЕАД, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене", с вносители Атанас Зафиров и група народни представители, предаде репортер на "Фокус".

С 3 ласа "За", "Против" 5 и 10 "Въздържал се" членовете на комисията не приеха и предложението на ИТН за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на АЕЦ "Белене", което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", с вносители Павела Митова и група народни представители.

Шефът на Комисията по енергетика Делян Добрев ще изготви ново предложение, на базата на определения като прагматичен подход от страна на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за удължаване на преговорния срок с Украйна със 180 дни.

Цел

С това удължаване да се даде време, с което да се установят причините около случилото се с парогенератора и да бъде изготвен анализ. На база на това - депутатите ще вземат решение. 

Енергийният министър Владимир Малинов увери депутатите, че от украинска страна потвърждават интереса за покупката на оборудването с или без един парогенератор.  

Припомняме, че проектопредложенията бяха направени заради инцидента с парогенератора на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски обясни, че "е необходимо да бъде направен задълбочен анализ защо се случва тази т.нар. "протечка“, включително и на факторите за това".

Според него трябва да се види защо това се случва само на 3-ти парогенератор и в един участък от тръбния сноп, като допълни, че е получил уверение от ръководството на централата, че през предстоящото спиране за планов технически ремонт ще бъде представена програма за изследване на факторите на влияние.

"Смяна на един парогенератор е между 3 и 6 месеца, а за руски парогенератор – 4 месеца", обясни новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев.