Стъпка към ограничаване на фиктивните курсове за шофьори. От края на годината всички автоинструктори трябва да започна да ползват специални приложения. В тях ще бъдат записани имената на курсистите, които обучават и маршрутите, които минават с тях. Още за опитите на държавата да пресече фиктивните шофьорски курсове, разказва Катерина Грънчарова.

Приложенията, които транспортното министерство вкарва в употреба, имат вграден GPS, през който от Автомобилна администрация ще следят, дали даден кандидат за шофьор е минал маршрута или е стоял на паркинг по време на часовете си за обучение. Намерението е по тази начин по-лесно да се засичат нарушителите при шофьорските курсове.

"Всеки преподавател ще се регистрира безплатно в система , след което ще си получава негов код с който той да си удостоверява, че е той и преди започване на часа", коментира пред NOVA зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.

Така автоматично започва засичане на времето за практическото обучение на курсистите. Част от представителите в Асоциацията за квалификация на автомобилистите подкрепят новите правила.

"Това е основополагащо, за да се тръгне към реформа в качественото обучение. Явно , че досегашният контрол не е ефективен за да се прибягват към такива мерки, както е GPS-a", смята Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Примери за това, че контролът не е бил достатъчно добър имат и от министерството на транспорта. "Имаме сигнали постъпили при нас за нерегламентирани практики, има възможност едновременно в хартиения картон да пише че преподавателя провежда обучение, практическо а той да провежда практическо да речем или да е на изпит с курсист", казва още транспортният министър.