Енергиен прах за смъркане, рекламиран от певицата Диона предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според рекламата този продукт е безвреден, но здравните власти все още нямат информация за състава му. Темата коментират психологът Иван Игов и адвокат Силвия Петкова в ефира на NOVA NEWS.

Игов каза, че докато се занимаваме с дженър пропагандата в училищата "кой знае какво правят нашите деца в това време". Той посочи, че има проблем в действията на Диона, защото тя е популярна, а децата подражават. Той допълни, че певицата убеждава, че енергийната напитка е безвредна, макар че това не е доказано.

Петкова каза, че действия, подобни на тези на Диона, могат да бъдат много опасни за хора, които страдат от различни зависимости и се опитват да се справят с тях. Тя допълни, че във видеото на певицата се казва, че веществото е легално, но това не означава, че е безвредно.

Игов акцентира на факта, че има проблем с райския газ и енергийните напитки. Той посочи, че райският газ все още може да бъде поръчан свободно през интернет. "Енергийните напитки са страшен бич", допълни психологът и подчерта, че употребата им е от години.

"Държавата ни се нуждае от последователна и ефективна политика за превенция на зависимостите, включително и за контрол на веществата, които могат да доведат до зависимост", каза Петкова.