Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене“, които се броят от влизане в сила на решението. Какви са мотивите и предпоставките за продажбата на реакторите коментират бившият заместник-министър на енергетиката Еленко Божков и енергийният експерт Георги Касчиев в ефира на NOVA NEWS. 

"Трябва да си спомним как възникна тази идея. В началото идеята беше за 1 месец министърът да провери това оборудване, което навежда на мисълта, че тя въобще не е била добре обмислена и анализирана. Няма как такава сделка да бъде изпълнена толкова бързо", смята Касчиев. "Под въпрос е дали тази сделка е нужна на Украйна", добави той.

"Трябва да разделим евентуалната продажба на две – има административно-политически и технически причини за нея. Административно-политическите са тези, че за това оборудване може и да не получим разрешение за използване от производителите и европейските институции, с които искаме да работим", каза Божков.