Наблюдаваното през последните няколко седмици значително увеличение на цените на тока не само в България, а в цяла Югоизточна Европа, е временно и няма да се отрази на икономиката на страната ни в дългосрочен план. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ енергийният експерт Костанца Рангелова.

Асоциацията на организациите на българските работодатели алармира за високи цени на електрическата енергия и поиска възстановяване на механизма за компенсиране на цените. Според тях значително повишаване на цените нарушава конкурентоспособността на бизнеса в България и се отразява зле на икономиката като цяло.

Причините, които посочват от асоциацията са валидни и дават обяснение за нарастването на цената на тока, но според Костанца Рангелова става дума за едно краткосрочно увеличение на цената на електроенергията, не става дума за някаква структурна промяна, която ще повлияе на цените за месеци напред. "Така че донякъде това оплакване най-вероятно след 2-3 месеца вече няма да бъде необходимо, защото цените ще се нормализират,“ категорична е тя, като по думите й след възстановяване на междупреносни капацитети и намаляването на жегите постепенно ще има успокояване и на цените и синхронизацията им с останалата част от Европа.

Според енергийния експерт програмата за компенсиране на цените, за която асоциацията настоява, не е най-адекватната реакция за сегашната ситуация. "Точно възстановяването на този механизъм рискува да създаде отново една такава ситуация, в която се дава помощ на всички по равно и по много, и в крайна сметка се дават един излишни пари от бюджета, които в много случаите не са необходими.“

Това, което е необходимо според нея в създалата се ситуация, е ясна оценка за това кои сектори на индустрията са най-засегнати и до каква степен, "за да може да се пристъпи към по-гъвкава и фокусирана помощ, която да бъде според необходимостта,“ обясни Костанца Рангелова и допълни, че е важно тази помощ да бъде свързана с ангажименти от страна на фирмите за енергийна ефективност или инвестиране в собствени мощности.