Европейската прокуратура разследва злоупотреби с изразходването на средства, отпуснати от ЕС за разширение на газохранилището в "Чирен“. Става дума и за начина, по който е проведена обществената поръчка, съмнителното изтласкване на първоначалния победител в конкурса и завишаване стойността на договора. Това буди съмнение за специално отношение към един частен субект за сметка на друг. Това каза енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред NOVA.

"Сигналът на Български енергиен и минен форум е за потенциално изкуствено понижаване на разходите за сондажи с по-несигурна технология, което може да застраши "Чирен“, но за това нямам допълнителна информация. По принцип Европейска прокуратура не може да проверява сделки, свързани с оперирането на пазарите, това го прави ГД "Конкуренция“. Ако става дума за "Боташ“, там има отделно разследване на дирекцията“, каза още Владимиров.

Той допълни, че за пореден път в българската енергетика, по-специално в управлението на газопреносната мрежа, се наблюдава огромна концентрация на държавни средства, които отиват в ръцете на малка група подизпълнители и големи строителни компании.

Експертът подчерта, че на края на веригата стоят същите олигархични мрежи, които през последните 15 години са помагали на Русия да затвърди доминиращото си положение на пазара на природен газ в Югоизточна Европа. Той допълни, че това са компании, които са работили по Турски поток. "След руската инвазия в Украйна тези компании се преориентираха към проекти, свързани с диверсификация на ресурсите“, каза още Владимиров.

В 9:30 часа се очаква брифинг на министъра на енергетиката Владимир Малинов по темата.