Видяхме, че има изключения и ние много се надяваме, че ще се направи "дребно" изключение (бел. от ред. - по отношение на критериите за влизане в еврозоната), разбира се, ако сме близо до тях. Това заяви евродепутатът от ЕНП Емил Радев след конференцията на тема: "Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро", която се проведе в Брюксел, предаде репортер на "Фокус".

"За България е много важно това, което ще се случи тази година, за да покрие Маастрихските критерии и както чухме от извора, ние бих казал до голяма степен ги покриваме, проблемът ни е с инфлацията", заяви евродепутатът.

По думите му "България изглежда добре на европейски план, стабилни сме".

Той увери, че страната ни ще направи всичко възможно, за да достигне референтните стойности за влизане в еврозоната. 

Евродепутатът акцентира, че е много важно да се проведе информационна кампания с плюсовете и минусите от приемането на евровалутата. 

"Много е важно да направим нужната кампания и да обясним всичко. Тази конференция беше като част от това да достигне до българина какво е това членство в еврозоната, какви са рисковете от въвеждането на еврото, какви са ползите, защото чухме, че проблемите, които ги има в България, все пак видяхме половин милион се разписаха за референдум, тези хора трябва да разберат какви са ползите", отбеляза Радев. 

Евродепутатът даде пример с прибалтийските държави, при които веднага след приемането на еврото скептицизмът е бил много висок, но след навлизането общоевропейската валута, хората са видели ползите.