В последния уикенд, който се характеризираше с доста динамично време – както снеговалежи, така и дъжд в по-ниските части на планината, бурен вятър във високото, пак се намираха хора, които въпреки предупрежденията излизаха безразсъдно в планината. Това каза директорът на Планиската спасителна служба към БЧК Емил Нешев за предаването "Добър ден България“ на Радио "Фокус“. Той апелира да се подхожда по-отговорно, излизайки в планината, за да не се стига до тежки инциденти.

"Когато сме на ски писта има строги правила по които се движим: да съобразяваме скоростта си с терена, да съобразяваме собствените си възможности, като умения за каране на ски и да съобразяваме скоростта с тези наши умения. Ако сме по-слаби скиори, да караме по-внимателно, по-бавно, пък ако сме по-напреднали, трябва така да караме, че да се съобразяваме с по-неможещите и да ги пазим. При всички случаи колкото и да е хубаво прекарването на ски пистите, които създават приятни емоции, винаги трябва да имаме едно на ум, дали отнякъде някой няма да излети, да ни удари. Въобще, трябва много внимателно да се подхожда. Да не забравяме, че важи правилото, че горният, който идва от горната част, пази предния или долния скиор, сноубордист“, уточни Емил Нешев.

Директорът на ПСС допълни, че ако отиваме целенасочено извън пистата, трябва да сме наясно какви са условията там, където отиваме, както и дали сме достатъчно добре екипирани.

"Имам предвид лавинния комплект, без който не трябва по никакъв начин да се излиза извън писта – това са лавинния уред, лавинната сонда и лавинната лопата. А, разбира се, никога сам в такива терени. Винаги някой трябва да знае, че отиваме целенасочено към тези места. И разбира се, чудесно би било, ако можем да си направим един тест на снежната покривка, за да видим в какво състояние е и колко рискова е тя. Но най-добрият вариант е да не подхождаме неразумно, тоест, винаги трябва да преценяваме много добре собствените си умения, знания и възможности преди да отидем в тези терени, за да не стане късно“, каза още Емил Нешев и допълни, че да имаш лавинна раница е плюс, но наличието на всичките тези съоръжения, които могат да помогнат в бедствена ситуация, не ни прави безсмъртни.

"Те просто могат да помогнат при евентуален инцидент, могат да помогнат да имаме по-голям шанс да оцелеем, отколкото ако ги нямаме. В никакъв наличието им не е панацея и няма да ни сполети нищо. Допълнителни дрехи, мобилният телефон със заредена батерия, да не се използва за селфита, такива излишни неща, които само харчат батерия. Хубаво е да знаем, че когато караме извън писта е задължително да имаме планинска застраховка, защото акциите в тези терени са изключително опасни, трудни и винаги трябва да имаме едно наум, че може да ни потрябва такъв тип застраховка“, каза още Нешев.

Той препоръча в телефоните си да има свалено приложението на ПСС, чрез което буквално само с 2-3 кликания може да изпратим координатите си от мястото където бедстваме, за да бъдат и спасителите максимално бързи и ефективни, защото през зимата факторът време е особено решаващ.

Димитър Димитров