Промените на които сме свидетели (бел. ред. в Закона за предучилищното и училищното образование), за мен са без съмнение фашизоидна вълна, която не е започнала със списъка на учителите. Опитите да бъдат остракирани части от българското население ги виждаме в последните няколко години. Слушаме реч на омразата от парламента. Фашизмът не дойде с този черен или бял списък, а с всички хайки срещу хората, които имат различно мислене, с погромите над роми, с лошото състояние на медийната среда в България, и с едно страхливо и безразлично мълчание на т.нар. инфлуенсъри. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" журналистът и писател Еми Барух.

Според Еми Барух малко са гласовете, които публично застанаха с категоричен глас и се възмутиха от началото на лов на вещици. Законът против пропагандата на ЛГБТИ в училищата беше приет  с много голяма подкрепа. “Това е симптом на тежко овладяна държава, в която критичната мисъл или я няма или е поставена под сурдинка. Това няма да спре до тук, Законът за чуждестранните агенти е следваща стъпка и тези списъци вече се попълват. Хората, които не  се почувстваха съпричастни със своите съграждани с различна сексуална ориентация ще бъдат в следващите списъци. И това също няма да  спре до там", подчерта Еми Барух.

“Пропаганда в училищата за ЛГБТИ няма,  това е тема, която е много важна и е свързана с лъжата. Лидерът на “Възраждане" публично многократно лъже българското общество и тези, които го слушат. Ние създаваме поправка на закон срещу нещо, което не съществува. Монологът на Костадинов, който беше тиражиран в социалните мрежи е предизборна агитация, опит да бъде отклонено вниманието от други теми. И с тема, която засяга деца, и се отнася до хора, които  вярват на речевите персонажи и могат да бъдат лесно подведени и заблудени. Тази лъжа в момента е чиста пропаганда и предизборна платформа", отбеляза Еми Барух.

“В бъдещия концерт на Горан Брегович ще вземат участи 3-4 вокалистки от България, тези хора, които партнират на Горан Брегович или на друг изпълнител, който не е от държава-член на ЕС ще бъдат забранени от Закона за чуждестранните агенти, както и учени, които биват поканени на конференция и тяхното пътуване като гости на конференцията е платено от Турция или Мексико. Това е изключително опасен следващ ход, от който ще бъдат засегнати онези, които мълчаха и нямат сетивност за основополагащото понятие права на човека. Хора, ако днес не виждате своето име в първия списък на “Възраждане", утре ще го видите. Това бих казала на мълчаливото просветено мнозинство от интелектуалци и тяхната забавена реакция. Тъжно е, че хората, които взимат решенията за поправка в законите,  нямат рефлекса за човечност, за емпатия и за морал", заключи Еми Барух.