Тенденциите в момента са в земните тонове, както на любимото бежово, което е толкова популярно напоследък, така и зелени, кафяви тонове, всичко, което се среща в природата е в момента на мода, което хубаво.

Това каза Елина Малинова, архитект и интериорен дизайнер, в предаването "Животът на Фокус" на "Фокус".

Малинова е на мнението, че тези цветове ще се задържат по-дълго сред тенденциите, но дори и да не се, земните тонове според нея са добър избор, защото винаги ще носят комфорт и уют.

Въпреки всичко изборът на цветове за дома е субективен.

"Има различни хора, които предпочитат различни цветове. Има някои, които обичат сигурното в пастелните цветове, в дървесните и такива натурални тонове, също така сиво. Със сивото обаче трябва да се внимава в домовете, защото не е много топъл цвят и ако изберем сиво, което е от студените сиви, в дома става по- студено и ако няма достатъчно светлина", коментира тя.

Малинова смята, че със зачестяването на новото строителство, което не винаги било функционално, необходимостта от експерт в областта става все по-голяма.

Най-предпочитаният избор за дома са светлите тонове:

"Светлите цветове за жилище обикновено са за предпочитане, с тъмните трябва много да се внимава! Има места, където можем да ги сложим и помещението да изглежда дори по-високо, ако е с тъмни, но трябва да се изберат от специалист, ако са по-смели цветовете."

Интериорният дизайнер разкрива, че всеки цвят носи някакво настроение, като оранжевото, сложено в кухня би накарало  човека "да си похапва повече", а зеленото успокоявало.

Взаимовръзка между характера на клиентите, с които работят и цветовете, които избират за жилищата си, също има, смята тя.

"По време на пандемията имаше няколко проекта, които правихме и не виждахме хората, а само онлайн си поддържахме връзка. Това бяха може би най-трудните ни проекти, защото не можехме да видим хората срещу нас. Как изглеждат? Как са се обличат? Какви аксесоари подбират?" , допълни още Елина Малинова.