Парламентът трябва да отмени мораториума върху проучванията за добив на природен и шистов газ. Това каза енергийният експерт Еленко Божков в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него трябва да търсим някаква допълнителна възможност за съхранение на природен газ, като възможността за разширяване на газонаходището в Чирен.

"Ние просто нямаме начини. Освен това, виждате сега напоследък се компрометира възможността за разширяване на газонаходището в Чирен. Тоест, ние трябва да търсим някаква допълнителна възможност за съхранение на природен газ. Една от тези възможности, едно пълно безхаберие, което се прояви, вероятно нарочно, от правителството когато министър беше Теменужка Петкова, с находището, което експлоатираше "Петрокелтик“ – това е "Галата“, което може, има си целият потенциал да се превърне в газохранилище. Какво се случи там обаче? Има всички данни, че "Петрокелтик“ заедно с находището беше продадена на хора, за които се знае, че са близки до бившия министър-председател Бойко Борисов. Тоест, ще се получи така, че за да имаме надеждно ново газохранилище, трябва да се преговоря с фирми близки до Бойко Борисов. Изобщо картината никак, ама никак не е розова“, каза още специалистът.

Според Еленко Божков въглищните ни централи трябва да работят поне още 15 години, за да не фалира икономиката на България.

"Просто няма шанс, няма никакъв шанс, ако ние първо не спрем търговията с квоти за България, не излезем от тази търговия с квоти, то е най-добре да стане за цяла Европа и второ, трябва да се строи, пак като компонент от Зелената сделка нова ядрена мощност в България. За мен това е "Белене“. И това вече го приемат всички“, категоричен беше Божков.

Трудно е да се скъса зависимостта от Русия, допълни той. За да стане това ни трябва време, което е поне година, дори две.

"За да можем първо да търсим други източници отвън за внос, като да речем използване на терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, съществуващите или този, който се строи в момента в Гърция, който даже ние имаме участъци, но това трябва време. Освен това е известно, че самото получаване на втечнен газ ще го оскъпи, допълнително оскъпяване ще се получи по турската или гръцката газопреносна мрежа и от регазификацията“, посочи още енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“