Искането на "Булгаргаз“ за драстично увеличение на цената на синьото гориво има основания, които можем да намерим в това, че 70% от цената на природния газ, която всеки месец се актуализира, се определя от спотовата цена или от цената на 3 европейски борси. Това коментира енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че това искане е формирано преди да бъде отчетено намалението на борсите вчера. "От вчера вие виждате, че цените на природния газ, тези спотови цени падат навсякъде“, посочи експертът.

"Сега на 1-ви "Булгаргаз“ ще дадат новото си предложение, окончателно предложение на КЕВР, и КЕВР това окончателно предложение ще е отчело там и тенденция, която има, на намаляване от вчера, която е 1 евро на мегават, тя вече намаля до 90 евро на мегаватчаса с днешна дата, което означава, че ако продължи тази тенденция "Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР вече едно не толкова голямо повишение на цените. Тоест, няма да са тези 60%, за които говорим сега, може би ще бъде едно 45, може би даже 40% увеличението, не толкова голямо увеличение на цените“.

"Това ще се случи при оптимистичното развитие на пазара на природен газ в Европа. Ако се обърне тенденцията по някаква причина, ще наблюдаваме обратния процес, и може да се случи тази прогноза от 60-процентно увеличение, но предстои да видим развитието, допълни той.

Поведението на европейските борси на природен газ силно прилича на поведението на истерична съпруга, която е хванала мъжа си в изневяра, отбеляза експертът.

"Наричат го сега волатилност на цените на природния газ. Тоест, резки изменения. На какво се дължат те? Те се влияят от всяко нещо напоследък европейските борси, от всяко изказване на европейските лидери", посочи Еленко Божков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“