Цените на природния газ отново тръгнаха нагоре, заради спирането на сертифицирането на "Северен поток-2“.

Това коментира енергийният експерт Еленко Божков, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Стабилизацията на пазара, която се получи вследствие на започналия процес на сертифициране на "Северен поток-2“ беше спряна, уточни той.

"Цените отново се повишават, заради това че немският регулатор намери причини, вероятно съвсем реални и адекватни, обективни, да спре сертификацията в търсене на необходимите доказателства както за качествата, така и за отговарящи на правилата решения, документи при изграждането и въвеждането на експлоатация на "Северен поток“, каза Божков.

По отношение на цените на тока, енергийният експерт посочи, че има начин, по който да бъде стабилизиран пазара у нас, за да не се стигне до скок на цената за битовите потребители.

"Тези елементарни промени, за които говоря, едните са законови – това е да се върне малкият бизнес на регулирания пазар, това е елементарно и много бързо. Второ, да се демонополизира организираният борсов пазар, т.е. да се даде възможност за дългосрочни двустранни договори между самите дружества, производители и търговци на едро на електрическа енергия“.

По думите му, безобразният начин, по който е либерализиран пазарът на ел. енергия у нас и безобразният начин, по който е въведен монопол на организирания борсов пазар у нас е довел до това, че в момента бизнесът и малък, и голям страда и нямаме на практика никаква конкуренция, посочи той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"