Дебатът между кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън не постигнаха целите, които са били заложени в провеждането му – видяхме повече мерене на характерите, отколкото политика. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ дългогодишният посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова.

"Демократическата партия трябва да анализира резултатите и да премисли следващи стъпки и действия, тъй като президентът Байдън да не успя да проектира тази енергия, тази годност за управление на суперсилата на света, каквото се очакваше да направи.“

По думите й за смяна на кандидатпрезидентската двойката на демократите не може да се мисли и тя би била силно закъсняла, тъй като няма достатъчно време за утвърждаване на нов кандидат. "А дори и не виждаме кой би бил той дотолкова, доколкото нямаше никакво съмнение в това, че е съвсем естествено приключилият първи мандат кандидат на демократите, а именно президентът Байдън, с целия си политически опит дотук, с цялата си видимост и поддръжка, да продължи нататък.“

Според Елена Поптодорова от казаното в дебата във връзка с външната политика със сигурност имаме въпросителни по отношение на президента Тръмп за негови евентуални бъдещи намерения, ако той влезе в Белия дом. "Наследството, което има президентът Тръмп във външната политика, е много тревожно. Това, което той обещава занапред, са неясни и объркани отговори. Докато президентът Байдън даде консистентни отговори, които обаче някак си пропаднаха под тежестта на повърхностното впечатление от целия дебат,“ обясни тя и допълни, че Европа би била много по-спокойна с един президент като Байдън за съюзник.

Америка никога не е била поставяна пред толкова абсурден избор, каза още дипломатът. Има голям залог не само за самите американци, но и за Европа, от това какъв избор ще направят американските избиратели. "Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп е човек, който атакува Конституцията, атакува съдебната система, атакува устройството на проверка и баланси – системата, която осигурява взаимен контрол на властите в САЩ, което стотици годни е било винаги гаранция за развитие на държавата. Това имате от една страна, плюс тотална неяснота и объркани представи за външна политика и въпросите на сигурността. От другата страна вие имате един много опитен политик в лицето на Джо Байдън, който познава Америка, знае значението на съюзите и който вижда Америка наистина като лидер в света. Но друга страна имате една физическа слабост, която може да попречи да се реализират тези много солидни, много перспективни и положителни политически цели,“ обобщи Елена Поптодорова и подчерта, че всички политически послания са се удавили в един дебат, в който личностни нападки и целенасочени внушения взимат превес пред политическото говорене.