Смяна на кандидата на Демократическата партия четири месеца преди края на кампанията е абсолютно безпрецедентна. Тук се намеси здравословното състояние на Джо Байдън и това беше единственото възможно решение. Това каза бившият  посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Байдън проявява политическо упорство и последователност в стремежа му към най-високия пост в САЩ. Първият му опит е още 1987-1988 г., припомни тя. "Това му се случи късно и той смяташе, че е набрал достатъчно инерция и опит в позицията и смяташе, че е напълно естествено той да изпълни два мандата. В неговите представи беше невъзможно това да се промени, докато природата не си каза думата през възрастта и здравословното му състояние“, коментира Поптодорова.

Според нея утвърждаването на Камала Харис е най-логичният избор на демократите. "Тя има три години и половина зад себе си като вицепрезидент, получи подкрепата на самия Байдън, което беше абсолютно естествено и дължимо. Но това далеч не е автоматичен процес. Критиките към нея са и за това, че тя не направи нищо забележително, нищо впечатляващо в тези три години и половина като вицепрезидент“, поясни тя.

Поптодорова посочи, че семейство Клинтън и Нанси Пелоси веднага са застанали зад кандидатурата на Камала Харис. "Обама, подкрепяйки Харис, предупреди, че има процес, който трябва да бъде следван – трябва да се мине през гласуването на делегатите. Много бързо и пъргаво самата Харис се организира да спечели подкрепа на добър брой делегати, защото в системата на избор на кандидата за президент той трябва да набере достатъчен брой делегати, които да гласуват за него на конвенцията. Това вече се случи в Републиканската партия“, обясни тя.

Общо девет са потенциалните кандидати на демократите и всички те са антиподи на Тръмп, допълни бившият посланик на САЩ.