Има и още една причина президентът Байдън да се опита да омиротвори обстановката. Според мен той би искал да постигне успокояване и заради Китай. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България и дългогодишен посланик на страната ни в САЩ.

"Китай е големият противник на САЩ в момента. Той с нова енергия противник Отношенията със Съветския съюз са стари, отдавна прогонени. Ясно е къде са техните моменти и гърла. Ясно е как може да се търси евентуално някаква договореност, докато в Китай това е една нова зона на противопоставяне. Мисля си, че екипът на Байдън го съветва да не води едновременно много изразена и напрегната битка на два фронта. По отношение на Китай има някаква илюзия, че създалото се в последно време много близко съюзяване по интереси между Русия и Китай не е вечно. Отношенията "Русия-Китай“ са носили винаги много противоречивост и несигурност. Самият президент Путин никак не би искал да изпада в някаква зависимост от Китай. На този фронт би трябвали да гледаме по-трезво и да не вдигаме паника, да не бием алармената камбана за това, че Русия и Китай се съюзяват и така те могат да бъдат много по-мощен враг на демократичния свят“, каза още тя.

Елена Поптодороа посочи, че започването на разговор с Русия от страна на Америка не е първи по рода си опит по пътя на разговорите да се овладее една постоянна тревожност и агресивност на Русия.

"Под агресивност разбирам не само действията срещу Украйна, а и по начало срещу Запада като сбор от държави в един съюз. Известни са предходни такива опити да се справят съобразни групи "2 плюс 2“, когато президентът Буш беше изградил една такава четворка заедно с Русия. Президентът Обама мина също през своя опит отново по пътя на тенденциозната дипломация. Президентът Тръмп опита нещо различно – той смяташе, че лично ще очарова президента Путин. Всички тези опити еднозначно водеха до едно и също заключение – не това е пътят за революиране на отношенията с Русия“, коментира тя.

"Очевидно президентът Байдън минава през своя собствен опит сега, за да се убеди, че отново това не са верните подходи, не е вярната стъпка. Имаме асиметрични представи за света и асиметрично мислене на Русия, от една страна, и на Запада и западните съюзници, от друга страна. По друг начин трябва да се структурира диалогът с Русия. Той трябва да бъде изчистен от тежките въпроси и да се изяснят къде може да има припокриване на интереси, каквото без съмнение има, но без повече илюзии. Това, което президентът Байдън си мисли, че може да реши, той се опитва да реши тежкия проблем с Украйна по пътя на приласкаване на Русия, няма как да се случи. Интересът на президентът Путин е различен. Той не иска да се договори или съгласи с отсрещната страна, а по-скоро иска да наложи своя интерес и своите правила. По отношение на Украйна е ясно, че Кремъл приема Украйна за своя – едва ли не изплъзнала се от задължителен контрол. Кремъл от 2014 година насам иска да покаже, че това непослушно поведение трябва да бъде наказвано. Това е и начин да бъде държан в бойна готовност Запада“, допълни Елена Поптодорова.

По думите й президентът Путин се възползва от разнобоя сред съюзниците, породен от "Северен поток 2“.

"Тези действия карат повече държави, особено тези от Централна и Източна Европа, да се тревожат дали подобен модел на поведение не може да бъде допуснат и възприет и към други държави, не само към Украйна. Голяма дискусия се разви около това ще нападне ли Путин Украйна, по-скоро източните части, или не, или това е само поддържане на напрежението по самата граница. Покрай тази голяма дискусия най-уязвими се чувстват държави като балтийските, които знаят много добре какво означава включително и физически контрол от руска страна на тяхна територия. Не е никак изненадваща тревогата на държавите от Б9. Те изразяват тази тревога“, каза още Елена Поптодорова.

Цоня СЪБЧЕВА