Тази вечер в 18 ч. в галерия "Средец“ се открива фотоизложбата "Артисти за деца“, продължава до 31 януари. Това каза режисьорът, педагог и продуцент Елена Панайотова в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус “. Панайотова основава и ръководи Международна програма "Артисти за деца“ в Кения и България.

"Събитието комбинира две изложби – "Далеч от Африка“ с фотографа Атанас Кънев, както и "Артисти за деца“, която открихме в Смолян и отразява дейността ни в България. Става дума за професионални фотографии. Снимките са много цветни и изключително интересни. Работихме с кукли, танци, маски, музика и в края на всеки проект правехме приказен театрален фестивал. Има фотоси от Кения, Танзания, Зимбабве, Широка Лъка – около 200 снимки са представени на събитието, добави режисьорът.

"Творческата енергия води действията ми. Важно е любопитството – това е желанието да опознаеш другия и да го прегърнеш. Артистът прави и твори, докато има необходимост“, поясни Панайотова .

"От 3-годишна знаех, че искам да се занимавам с театър“, каза още Елена Панайотова. Посветила е 6 г от живота си на работата с деца в Кения. "Ръководила съм "Артисти за деца “ 15 г., започнах от село Широка лъка, разпростряхме се в 5 локации в страната. Пренесохме програмата в Кения – става дума за прилагането на театъра като средство за подкрепа на децата. Виждам колко трудно е да дадеш и в същото време да дадеш свобода на избора на детето. Най-трудното в живота е да се научим как да даваме“, категорична е Елена Панайотова.

Децата в Кения не се различават по нищо от българските деца – децата се раждат еднакви навсякъде по света, смята тя. "Имат нужда от захранване на въображението. В Кения работихме с много голям мащаб деца – там обществото е с неокултурено съзнание и децата поемат каквото им покажем като истина. Удивена бях втория път, когато се върнах в страната, какви промени са настанали от първото ми посещение. Директорите на домовете за деца, с които работихме, казаха, че децата пишат музика, подобряват речта си, болните от СПИН деца проговарят след работа с театър на маската. Виждаш как театърът учи чрез преживяването“, свидетелства творецът.

"На 22 януари представяме книгата "Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“, каза още Панайотова. "На 31 число този месец с Министерство на културата провокираме дебат между представители на културата и образованието, за да видим как театърът може да влезе в образованието в по-засилена степен, като дисциплина от образователния процес. Подробно съм описала в книгата си как това може да се случи и какви примери ни дават отделни държави в тази посока. Важно е театърът да бъде държавна политика, той е начин за учене чрез преживяване“, даде подробности Панайотова.

Приложен театър е термин, който обхваща практики в световен мащаб с гезнезис 70-те години. "Нетипични артисти нахлуват в различни сфери на живота посредством театрални техники. Става дума за политически театър, театър, насочен към маргинализирани общности и пр. В Африка темите за СПИН и сексуалното здраве минават през театъра. Валдорфската педагогика, идеите на Джон Дюи и на Мария Монтесори, са методи на възпитание и образование, които могат да се допълват чрез театъра“, каза още тя. Важно е децата да не бъдат възпитавани в конкуренция, смята режисьорът и педагог Елена Панайотова.