Продължават дискусиите в рамките на групата "Обнови Европа“ относно предстоящите изслушвания на кандидатите за еврокомисари. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен забави процеса с още седмица, докато продължава разпределението на постове.

И докато тази процедура тепърва ще навлиза в активната си фаза, в която и Европейският парламент ще има съществена роля, водещо за мен и колегите от политическата група остава изпълнението на поетия ангажимент от Урсула фон дер Лайен да се избегне всякакво сътрудничество с крайната десница. Това коментира Елена Йончева.

Публикуваме останалата част от нейния коментар:

За съжаление, в последните седмици виждаме точно обратното. ЕНП търси подкрепа по редица теми и търси подкрепа от по-крайните групи. Това е опасна тенденция, която може да наруши интересите на България в областта на миграцията и членството в Шенген, например.

Вчера се обявих против предложението за спешна резолюция на Европейския парламент относно поправките в българския Закон за предучилищното и училищното образование. Темата е сериозна, но в условия на наближаваща предизборна кампания, такава дискусия би била огромен подарък за крайнодесните в България, които умело ще се възползват.

В този вид законът не пречи на LGBTI преподавателите да вършат работата си. Няма и пряка дискриминация срещу ученици заради сексуалната им ориентация. Една дискусия с подобен фокус в Страсбург обаче ще се превърне в трибуна за крайната десница в Европа и ще бъде насочена срещу България.

Благодаря на колегите, че проявиха разбиране и предложението не попадна сред трите предложения на "Обнови Европа“ за спешна резолюция на предстоящата пленарна сесия.

Има много важни теми, в които Европейският парламент трябва да бъде въвлечен по-активно, за да помогне. Такава е темата за ситуацията в Газа. Европейският парламент е длъжен да призове за търсене на дипломатически средства за разрешаване на кризата. Затова подкрепих необходимостта от дебати на заседанието в Страсбург следващата седмица.