Големият провал на политиците в България е, че те не могат да дадат отговор на въпроса за партньорствата, не могат да демонстрират коалиционна култура. Това е причината за този перманентен 3-годишен изборен цикъл и за предстоящите 7-ми предсрочни, парламентарни избори. Това каза социологът Елена Дариева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Един от ключовите въпроси е: А след това на къде? Така или иначе партиите, които традиционно са на политическата сцена, ще трябва и след 27 октомври да седнат на една маса и да видим дали ще могат да покажат тогава воля и дали са научили уроците, които така или иначе останаха ненаучени в последните години,“ каза тя и допълни, че в противния случай може да се стигне до една критична точка, отвъд която да настъпи една мобилизация на възмущението.

По думите й е важно в името на какво правиш определени обединения, а не с кого се обединяваш в политиката. Според нея много по-важна е етиката на отговорността, когато политика си дава сметка за последствията, където е важна целта, "т.е. компромисът е допустим, стига да има легитимна цел, която се преследва.“

Според Елена Дариева най-логично би било осъществяването на едно стратегическо партньорство между ГЕРБ и ПП-ДБ, въпреки общото им травматично минало, най-малкото защото имат идеологическа близост. "Но ако тази логика, логиката на идеологическата близост беше сработила, ние трябваше в началото на тази година да станем свидетели на договорената ротация, да не ходим на избори в началото на юли, да не губим историческо време и пари, а ние калкулираме репутационни щети и изоставяме от процесите в Европейския съюз. От всичко това губят избирателите, губят политиците, губи политическия процес като цяло,“ подчерта още тя.