11 септември е датата, до която ЦИК ще регистрира партиите и коалициите за участие в изборите. Това е преломната дата заради острите вътрешни колизии, сътресения и разпада в някои от водещите политически сили. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ социологът Елена Дариева.

По думите й въпреки изказването на Корнелия Нинова, че има риск партията да не може да се регистрира за изборите, въпреки нелеките процеси, които текат в нея, БСП няма да допусне проблеми с регистрацията си и според социолога там последната дума ще бъде на техните контролни органи.

"Ако допуснем, че в момента имаме 17 формации, може би следващата парламентарна група на БСП с 51-ото Народно събрание ще бъде група на лидерите. Това е много проблематично и рисково, още повече, че всички анализатори, които така дълбоко познават процесите в БСП, изразяват скептицизъм, че БСП когато трябва да се обединява, обикновено се разпада,“ добави тя.

Според нея големият конфликт на политическата сцена, който ще има най-голямо отражение върху това какво ще се случи в следващото Народно събрание, остава ДПС. Предстои битка за идентичността на ДПС, където големият въпрос е: успя ли ДПС да изключи Делян Пеевски и поддръжниците му, доколкото самия Пеевски заяви, че не признава решението на Централното оперативно бюро?

"Уставът на ДПС се оказа едно от най-четините четива това лято. Смятам, че вече е бестселър. Според Илхан Кючюк ролята и волята на Доган трябва да бъде зачитана екслегия, т.е. автоматичност на встъпването на факта без да са необходими някакви допълнителни действия. Аз очаквам в крайна сметка този казус да стигне до съда и там да бъде решен. Също така очаквам да станем свидетели на обжалване на това решение.“

Социологът изрази и мнението, че е възможно и двете крила на ДПС да се явят на предстоящия вот чрез други регистрирани партии мандатоносители, така че да имат възможност все пак да участват в изборите. “Единственото сигурно от днешна гледна точка е, че в резултат на тази криза ДПС по всяка вероятност ще претърпи електорална щета,“ смята Елена Дариева.