По информация на EVN, за последните три месеца има регистрирани 12 случая на намерена змия в различни по вид съоръжения, които основно са разположени извън населени места. Влечугите са установени при редовното и регулярно инспектиране на съоръженията, които сътрудниците на Електроразпределение Юг извършват.

“Не във всеки случай наличието на змия води до авария, а още по-рядко се стига до обгоряване на съоръжения и пожар", добавят от компанията пред businessnovinite. 

"В конкретният случай – със змията в Стара Загора,има действително намеренвлечуго в съоръжението, но самият трафопост не е горял, съоръженията вътре не са обгорели – така че не може със сигурност да се твърди, че пожара в околността е тръгнал от съоръжението и респективно от змията“, казват от дружеството.

Причината, поради която змиите влизат в електрическото оборудване, според доклад публикуван в на ZME Science, може просто да е заради търсене на плячка - птици или яйцата, които пазят. Змиите понякога загиват от токовия удар и предизвикват късо съединение.