Днес в Паричния салон на Българската народна банка управителят на БНБ г-н Димитър Радев в присъствието на членовете на Управителния съвет на Централната банка и служители на институцията откри изложба, посветена на 145-ата годишнина от основаването на БНБ.

"Правим това в духа на добрите традиции и осъзнавайки своята отговорност към съхраняването и популяризирането на националното художествено наследство, което не само възпроизвежда миналото, но го продължава и съхранява във времето. Българската народна банка е една от първите национални институции, които полагат основите и развиват своята художествена колекция“, заяви по време на откриването управителят на БНБ г-н Димитър Радев.

В експозицията са представени подбрани творби от художествената колекция на Централната банка и на автори, повлияли активно през годините върху насоките на развитие на живописта в България. В изложбата са включени произведения от автори като Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов, Никола Танев, Генко Генков, Светлин Русев и др. "Колекцията е синтез на класическа и модерна живопис, изпълнена с различни техники и колорит, и в исторически план може да се определи като представителна извадка на българската живопис. В нея присъстват както известни шедьоври, така и творби на по-малко популярни автори, създали прекрасни произведения, включително на художници, чиито имена конюнктурно са заглъхнали в годините“, посочи г-н Радев. Специално за откриването на изложбата бе отпечатан и каталог, който представя 145 избрани творби от колекцията на БНБ.

Това е елемент от усилията, които националната институция полага за популяризирането пред широката публика на своята колекция от произведения на художници, повлияли през  годините активно върху насоките на развитие на българската живопис.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 31 януари 2025 г., всеки работен ден между 8:30 и 15:30 часа с работното време на БНБ за граждани.