Вчера в президентството на срещи бяха поканени възможните нови служебни министър-председател. Румен Радев се срещна с всеки от тях, но все още не се знае кой от тях е склонен да приеме предложението.

"Сега имаме в тази "домова книга" една поредица от длъжности, които следва една след друга да се предлагат за служебен премиер и ако досега беше основателно да можеш да откажеш на пълно основание, мисля че в случая с г-жа Назарян това е невъзможно, защото самата тя е гласувала тази Конституция. Тя знае, че при избора за председател на НС е твърде вероятно тя да бъде служебен премиер, защото е на челно място в списък от т.нар. "домова книга“, каза журналистът Веселин Стойнев в ефира на bTV.

Служебният премиер се назначава измежду 10 от хората, които са на висши държавни позиции. За да назначи служебен премиер, президентът трябва да разгърне "домовата книга" - списъкът, който по новите промени в Kонституцията определя кой може да бъде назначен за служебен министър-председател.

Припомняме, че председателят на парламента Рая Назарян вече отказа на Радев позицията.

"Отказът на Рая Назарян е неправилен. Ние сме парламентарна република и е логично председателят на НС да е най-висшият и когато се налага да поеме функциите и на изпълнителната власт. За това, че тя е "ярка политическа фигура" - ами, в момента, в който човек стане мин.-председател, той става много ярка политическа фигура и със сигурност, за да бъде там, ще бъде посочен от някой", каза политическият анализатор Нидал Алгафари.

"Петър Чобанов е изявен макроикономист, много добър финансист, но той беше министър в кабинета "Орешарски“ – в "нощта на белия автобус“ се криеше вътре в парламента. Така че ако той стане премиер – аз не виждам по-ярка политическа фигура от това, и то от ДПС от страната на Пеевски“, каза още Веселин Стойнев.

"Цялата битка в момента е какво да бъде следващото служебно правителство, така че да не подпомага Делян Пеевски да съумее с изборите да вземе преднина по някакъв начин, за което е много важно вътрешният министър да не е същият. Така поне твърди една част от тези, за които пък се твърди, че искат да свалят Рая Назарян. А г-н Главчев се оказа не от ГЕРБ, а също от Делян Пеевски, защото смени много бързо по най-необясним начин областни управители, в момента, в който се оказа, че те са от страната на Пеевски, а не на Ахмед Доган – иначе бяха от ДПС в т.нар. смесени райони", обясни още той.

"Не бива никой – нито политиците, нито анализаторите, да създаваме една презумпция за това, че ще се извърши някакво престъпление спрямо изборите. И да се опитваме всеки път да кажем, че областните управители, или шефът на МВР, или някой друг променя изборите или променя резултатите – това е доста нелепо", каза Нидал Алгафари.