Пресконференция под мотото "Да покажем червен картон на диабет тип 2 заедно “ се организира по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета. По данни на Международната Диабетна Федерация (IDF) от 2021 г., в България над 235 хиляди души са в предиабетно състояние1, като 80% от тях не подозират, че кръвната им захар е по-висока от нормалното2 и че са изложени на риск от развитие на диабет тип 2. 

Предиабетът е сериозен здравен проблем, който може да доведе до сърдечносъдови и бъбречни проблеми. 

Тази тревожна статистика бе обсъдена на пресконференция, организирана от Българското Дружество по Ендокринология по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета.

"Предиабетът често остава незабелязан, тъй като симптомите са неясни или липсват. Въпреки това, метаболитните промени, които настъпват, поставят хората в сериозен риск от прогресия към захарен диабет тип 2,“ отбеляза проф. д-р Анна-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското Дружество по ендокринология. 

"Ранната диагностика е от съществено значение, защото дава възможност за предприемане на мерки, които могат да предотвратят или забавят развитието на диабет. За хората с предиабет е от решаващо значение да променят начина си на живот – здравословното хранене и редовната физическа активност могат да имат значителен ефект върху подобряването на метаболитния профил.“

Проф. Анна-Мария Борисова представи развитието на епидемията захарен диабет в света и в нашата страна за последните 18 години. В света честотата на диабета нараства с 218% според популацията - от 246 милиона диабетика през 2007 г. до 537 милиона през 2021 г. възрастно население (20-79 г). За България повишението е със 199% според популацията – от 487 000 през 2006 г. до 770 000 през 2024 г.

Половината от диабетиците не са диагностицирани и се считат за "здрави“. В най-младата възраст (20-29 г.) през 2006 г. не е имало диабетици, а през 2024 г. те са 1.5% в тази възрастова група. Днес всеки трети над 60-годишна възраст е с диабет. Предиабетът е три пъти по-чест от диабета и се счита за основен негов рисков фактор. Половината от лицата с предиабет след 5 г. стават диабетици, показва проспективно проучване сред българска популация.4

"Навременното откриване на предиабет е критично за предотвратяване на прогресията към захарен диабет тип 2, както и развитието на сериозни усложнения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест,“ добави проф. д-р Михаил Боянов от Клиниката по Ендокринология в УМБАЛ "Александровска“.

"Ранното разпознаване на състоянието позволява по-ефективно управление на здравословните рискове и предоставя възможност за значителни подобрения чрез промени в начина на живот и при нужда - медикаментозна терапия“.

Експертите на пресконференцията подчертаха значението на редовните профилактични прегледи, особено за хора над 45 години или за тези с повишен риск – наднормено тегло, фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови заболявания, ниски нива на "добрия“ холестерол и високи триглицериди. Промяната в начина на живот, като редовна физическа активност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да намали риска от развитие на диабет с 58%. Тестът FINDRISK, състоящ се от 8 въпроса, е добър инструмент за предварителна оценка на риска от диабет тип 2.

Навременната диагностика за всички хора над 35 години, както и тези с наднормено тегло и допълнителни рискови фактори, с помощта на тестове за плазмена глюкоза на гладно, орален глюкозо-толерантен тест и тест за гликиран хемоглобин (HbA1c) е от съществено значение за откриване на предиабет и управление на риска. "Колкото по-рано се открие и третира състоянието, толкова по-добри са шансовете за избягване на сериозни усложнения,“ допълни проф. Боянов.