Въпрос на отговорност и средства е да бъде решен проблемът с опасните прелези в страната. Това заяви в NOVA железопътният експерт Симеон Ананиев. Над 20 са инцидентите на жп прелези през миналата година, коментира Ананиев.

"Има изискване за всички главни жп линии в европейските страни – прелезите да бъдат на две нива. В един момент, когато отговарях за безопасността на жп транспорта, се опитах да забраня прелезите", заяви Ананиев. Той уточни, че е срещнал сериозен отпор на идеята си да забрани прелезите, но същевременно не е направена програма за пресичане на две нива. Ананиев определи 3-4 прелеза на територията на София като изключително опасни.

Според Ананиев в България влаковете оптимално могат да се движат със 120 км/ч. "Има един проект за свързване на всички европейски столици с високоскоростна железница, в момента проектът се обсъжда и той ще бъде направен – Букурещ-София-Солун-Атина. Там линията ще е както в Европа – със стени отстрани, повдигната, без пресичания, но там скоростите ще бъдат 200 км/ч и повече", заяви експертът.