Планината Славянка е масово непозната и със своите алпийски територии преди всичко е много ценна за биоразнообразието и природата от двете страни на границата. Това е една зона, която освен че е уникална, е трудна за преход, и също така е и минирана, което предизвиква едни специфични особености на това, че не може по нормален начин пожарникарите и горските да преодолеят предизвикателството на горския пожар. И затова всъщност те се опитват да принизят пожара, да слезе в низините части на планината, където могат по-активно да се намесят с други средства. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ експертът по "Климат и енергетика“ Георги Стефанов.

За него големият въпрос тук е: Защо само два от вертолетите на Министерство на отбраната се използват за гасене на пожари при положение, че има 20, и защо българските власти в контекста на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната не могат да намерят необходимите средства, за да се закупи необходимата техника за по-бързото преодоляване на такива природни бедствия, като пожарите. "Така както и с медицинската помощ, така и с пожарите – когато един пожар възникне, колкото по-бързо той се неутрализира, толкова по-малкото са неговите въздействия и толкова по-малък е рискът за неговото бързо разпространение“.

 Несправянето на българските власти с бързото преодоляване на природните катаклизми за пореден път показва необходимостта от бърза адаптация на цялата българска икономика и държава в контекста на природните бедствия. "Ние се възползвахме от Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, сега на второ място е да оборудваме всичките ние хеликоптери с тези кофи, като една кофа струва 20 хиляди долара,“ обясни той и добави, че България може да набави тези средства както и от Плана за възстановяване, така и от различни европейски програми.

"Трябва да мислим превантивно и да планираме разходване на бюджета превантивно, за да имаме достатъчно средства за възстановяване при едни такива природни бедствия, без значение пожари или наводнения. Така че пари има, въпросът е на рационално пресмятане и мислене в тази посока", отбеляза Георги Стефанов.