Решението на ВАС за електронното подаване на документи за регистрация на партиите за участие в изборите е позовано на императивните норми на Изборния кодекс. С това си решение ВАС задължи ЦИК да регистрира за изборите "ДПС - Ново начало“. Това каза д-р Ваня Нушева – експерт по изборни системи и политически науки в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите й това решение ще насочи двете фракции в ДПС, спорещи за регистрация с наименованието и абревиатурата ДПС, към това всяка да коригира своите документи.

"В този случай очевидно ЦИК ще трябва да съобрази с това решение, и това означава, че партия ДПС като самостоятелно регистрирана партия не би следвало да бъде регистрирана от ЦИК. Това означава, че всяка от двете фракции ще се насочи към участие в изборите чрез коалиция от партии,“ обясни тя.

Регистрацията на отделните фракции на ДПС за предстоящите избори според д-р Ваня Нушева няма да разреши казуса с ДПС. Регистрацията по думите й е само първата стъпка на партията или съответно двете фракции на партията ДПС да търсят избирателна подкрепа. Според нея ключът към разрешаването на казуса ще се разреши на два етапа, които ще се развият в следващите няколко месеца. На първо място той трябва да бъде разрешен чрез колективния върховен орган на тази партия Националната конференция, а вторият етап ще се развие в рамките на изборния процес, за да видим каква ще бъде избирателната подкрепа за тези две фракции участващи вероятно в коалиция.

"Така че как ще бъде разрешен този спор зависи от това по какъв начин ще бъде проведена Националната конференция и какви ще бъдат решенията, които ще вземе този форум.“

Експертът е категоричен, че ще бъдем свидетели на ожесточена конкуренция между представителите на тези две фракции както по време на изборната кампания, така и в рамките на изборния ден, което наред с всички негативи носи и позитивен елемент във взимния контрол между представителите на партиите в изборния ден.