970 са случаите, в които сме дали разрешения за работа на лица, които нямат навършени 18 години, което не е малко. Това заяви в интервю за "Фокус" директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

Имало е години, в които разрешителните са били по 250. За по-големият брой сега принос донякъде има дуалното образование, което в последните години набира все по-голяма разпространеност, тъй като учениците, които работят в предприятия, също сключват такива договори, поясни експертът.

При проверките си инспекторите са установили само 8 случая, в които са наети на работа деца под 18 години, за които няма издадено разрешение от Инспекцията по труда.

Приложени са били предвидените по закон мерки, изпратени са сигнали и в прокуратурата, тъй като работа на деца без разрешение е освен административно нарушение и престъпление по Наказателния кодекс. В 5 от случаите са сключени трудови договори с лица, които навършват 18 години в годината на проверката и  определената отпуска е по-малка от тази, която е предвидена в Кодекса на труда - 26 работни дни. Най-често тези лица работят като сервитьори.

"Минималната възраст за наемане на лице по Кодекса на труда е 15 години. Лица под 15 години могат да работят при съвсем определени условия - във филмови копродукции, театрални представления, или общо казано в шоу бизнеса. През тази година не сме констатирали някъде да е наето лице под 15 години. 

В Пловдив има едно-единствено разрешение, издадено през 2008 или 2009 г. на лице под 15 години, което е било наето за снимки на филм в Стария град. Всички разрешения, които сме дали, около 30-ина на брой, са на лица, които са навършили 15 години, но не са навършили 16 и от там нататък всичко останали са навършили 16-17 години.

Това са разрешения за работа като сервитьори, продавачи и други.  Лицата,  които са установени да работят без разрешение на Инспекцията по труда, също са имали навършени 16 години", каза експертът.

Санкциите за работодателя в такива случаи са глоба от 1500 до 15 000 лева.