Настъплението на украинската армия в Курска област и руските атаки коментираха Васил Данов, член на Атлантическия съвет, и Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи по NOVA NEWS.

Данов каза, че масираните атаки в Украйна са най-големите по обхват досега. "Няма нищо ново. Увеличаването на броя на атаките говори за ярост, за отмъщение. Руската армия винаги е воювала с терор върху гражданското население“, каза той.

Кючуков смята, че има връзка между нападенията на Русия и настъплението на Украйна в Курска област. Той допълни, че Русия е залагала преди всичко на овладяването на територии, а именно на четирите области, които обяви за свои, а Украйна е залагала на нанасяне на поражения в Крим, на руска територия. "Атаката срещу Курска област създаде впечатление, че нещата се променят и Украйна също залага на територии“, каза още той. По негови думи съществуват няколко обяснения за това нападение - да се използва тази територия за разменна монета, да се отвлече вниманието на от руските войски, атакуващи в Донецк, а също така и психологически ефект, че Украйна предприема подобни действия. Кючуков посочи, че не е ясно какъв ще бъде резултатът. "Има различни мнения. Според някои анализатори това би било сериозен, променящ хода на войната успех, според други – това крие риск от много сериозно поражение за Украйна, ако опитът бъде неуспешен.

"Беше осъществено скрито нарастване на групата, която нахлу в Курска област. Това изненада руското командване, а именно, че украинците са взели най-боеспособните си батальони от бойното поле и са събрали тези пет бригади от 25 000 до 30 00 души. Срещу тях Русия хвърли необучени новобранци, част от които се предадоха още след първия бой. Това показа, че руското командване не е готово да воюва на собствена територия и да отбранява собствената си страна, защото всички добри командири в момента са в Украйна“, обясни Данов. Той също е на мнение, че психологическият ефект е постигнат.

Кючуков каза още, че към момента се върви и по двете линии – и по военната, която продължава с ескалиране на бойните действия, и по възможността за преговори за примирие.