Държавата ни върви отлично по отношение на туризма. Изчисленията, които направихме в нашия институт показват, че приключваме месец септември с около 10 700 000 влезли в страната чуждестранни посетители, което е ръст с 5% спрямо миналата година и с 200 000 повече влезли в страната в сравнение с 2019 г., която е най-силната предпандемична година. 2024 г. се явява най-силната година към момента. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

“Традиционно имаме пътувания с чартърни полети и организирани тур оператори, но дигиталната трансформация промени туризма след пандемията. Всеки чрез телефона си може да избере дестинация, хотел, ресторант, рент а кар, всякакъв вид услуги и това промени туризма. Нискотарифните авиокомпании, които започнаха да летят навсякъде, направиха революция в туризма не само в България. Наблюдава се ръст на чужденците за януари, февруари, март, април в рамките на 21-25% спрямо 2019 г. Горещините, които бяха върха през лятото, изместиха сезона към периферията. Септември приключваме с 1 260 000 туристи, което е ръст от 5,8%. Хората започнаха интензивно да пътуват по двойки, една от целите е, че ползват двойна стая и така им излиза по-евтино на тези, които досега са пътували самостоятелно. Друг фактор е, че хората, които работят с компютри могат да работят изнесено от вкъщи и пренасят работата си в хотел, къща за гости, втори дом и т.н.", обясни Румен Драганов.

“Културният туризъм е бум в България. През януари, февруари, март няма как да кажем море или планина. Големите пътувания са посещения при близки, роднини и приятели, втори дом. Хората си закупиха къщи, имоти по морето или планината, реставрираха бащини къщи навсякъде в страната, инвестираха в тях, както и имоти в чужбина. И това страшно много задвижи туризъмът. Случващото се в големите градове на България през зимата и това, което гледаме цялото лято, ние никога не сме имали толкова интензивни посещения на чужденци от целия свят. Пристигащите американци у нас са хит в момента, от многомилионното население на САЩ само около 3 милиона пътуват към Европа, но не са били в България. След посещението й те споделят в сайтовете каква прекрасна страна е България, качват  уникални снимки от цяла България. Тук спокойно се движат американците и виждат едни чисти и млади хора, няма индийци, пакистанци, африканци, латиноамериканци, които срещат в другите градове и столици по света. И те ценят спокойствието, чистотата, водата, и изгодните цени. Правят им впечатление реновираните къщи - паметници на културата, черквите, мостовете, все неща, на които ние не обръщаме такова внимание, каквото обръщат те, защото те виждат уникални неща", отбеляза Румен Драганов.

"До края на септември очакваме 18,5 милиона пътувания на българи в България или 4 200 000 интензивно пътуващи българи. Има много натоварени уикенди. През зимата имаме около 190 000  пътуващи в събота и неделя, а през лятото достигат до 320 000. Много са натоварени пътищата, българите посещават нови места като Перперикон, други исторически паметници, свързани с археологията, посещават малки градчета, екопътеките в планините. Посещават се не само от пешеходци, но и от велосипедисти, оф-роуд, а сега модерното е пускане с неопренов костюм по планински потоци. Има различни пътувания, и българите преоткриват България като чудесна дестинация за пътуване", подчерта Румен Драганов.

Той поясни, че през настоящата година се очаква туристическият бранш да приключи с около 14 млрд. лв. към брутния вътрешен продукт, което представлява към 7%.  "Колкото по-изостанала е някоя страна, толкова по-голям е делът на туризма към брутния вътрешен продукт, колкото по-силна е икономиката на някоя страна, толкова делът на туризма има по-малък дял. Туризмът в България нараства и подпомага българската икономика. В него са заети около 360 000 души. Туризмът свързва хората отвъд границите, това всеки един от нас го усеща и се чувства гражданин на света, защото можем да обикаляме навсякъде", отбеляза Румен Драганов.