Контролът по пътищата е важен, но има нещо по-важно. Самодисциплината на пътя е основният фактор, който би подобрил и намалил пътния драматизъм. Самодисциплина трябва да проявяваме и като пешеходци, велосипедисти, като участници в този жив организъм, наречен движение по пътищата. Това каза в рубриката "Визия 0“ с водещ Цвети Капитанова гл. експерт Николай Колев от Агенцията за пътна безопасност в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Призивът на гл. експерт Николай Колев към водачите е да спрат да бързат. Постоянното оправдание “само за една минута, понеже много бързах", накрая коства ужасно много.

А Цвети Капитанова смята, че напрежението  между водачите е продължение на това, че хората усещат една безнаказаност, че може да им се размине каквото и да направят. “Когато се извърши нарушение, няма незабавен ответен удар, очаква се наказание, което идва след време, а може въобще да не го получиш. В нас битува усещането, че каквото и да правим, първо че не е кой знае какво и второ, че няма  да получим никакви санкции", подчерта Цвети Капитанова.

Държавна Агенция за безопасност на движението по пътищата организира над 30 различни демонстрации, викторини, игри, награди и какви ли още не преживявания, които ще се проведат на 29 юни  (събота) по повод Националния ден за пътна безопасност. На 29 юни от 09.00 до 14,20 ч. площад “Александър Батенберг" ще бъде затворен за движение, поради провеждане на мероприятията свързани с празника. “Имаме огромен брой дейности, които ще демонстрираме  - как да пресичаме безопасно, как да пътуват децата ни безопасно, и каква е разликата между един състезателен автомобил и един обикновен автомобил, как се обезопасяват те. Кулминация на мероприятието ще са колегите от Пожарна и аварийна безопасност със спасяване на хора при тежко ПТП,  те ще покажат реално силно пострадал автомобил при тежка катастрофа, който ще  разрежат, за да извадят пострадалите хора. Важен момент е хората да видят и да разберат колко време и усилия отнема този процес, това е полезно за всеки от нас като участници в движението по пътищата", отбеляза гл. експерт Николай Колев.

За най-малките е подготвен комис от Държавната агенция как да се пресича правилно, как се се возим в автомобил. Ще им се предостави книжка за оцветяване, където те ще рисуват в нея. “Да научим най-малките какво да правят на пешеходна пътека когато са  на велосипед, какво трябва да разпознават, когато пресичат на пешеходна пътека. Ще има бучителна сесия с дамите от “Деца на борда", кои столчета са най-подходящи за различните възрасти малчугани и как правилно тези столчета да бъдат поставени в превозните средства. За по-големите ще има симулатор и техника с която да се покаже състоянието на човек, който  шофира употребил алкохол. Интересни са и алкоочилата, които показват как се изкривява визуалното ни възприятие след употреба на съответно количество алкохол, изразено в промили. Състезателните автомобили се изготвят по изисквания на международната автомобилна асоцация ФИА, свързани с безопасността на пилотите, по специален начин, със специални материали, които целят да запазят живота и здравето на всеки пилот при тежка катастрофа. Те са конструирани с предпазни клетки, противопожарни инсталации и запазват живота на пилота при висока скорост", обясни експертът.

На празника ще вземат участие  София Райдърс и дамите-мотористи. “Те ще обясняват на хората защо трябва да се спазва Правилника за движение по пътищата от мотористите, защо е неправилно да се провират между автомобилите, ще разяснят спецификата на управление на самия мотоциклет, който развива голяма скорост за кратко време. Пасажерите на мотоциклет трябва да бъдат обезопасени с каска, допълнителна предпазна екипировка, ботуши, налакътници, жилетка и пасажерът не трябва да бъде под 7 годишна възраст", заключи гл. експерт Николай Колев.