Мебелите на бъдещето ще бъдат функционални, дълготрайни, екологично безвредни, с материали, които ще позволяват да бъдат поправяни, повторно използвани и рециклирани. Мебелите ще стават и по-умни – те ще ни обслужват по-добре, ще знаят какви са нашите нужди и ще могат по един или друг начин да правят нашия живот по-лесен и по-комфортен. Това каза председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост проф. д-р Васил Живков в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.

Мебелите се превръщат в приоритет на Европейския съюз като сектор, който може да бъде еталон за кръгова икономика. Регламентът влезе в сила от това лято, но ще започне да действа от 2028 г. През това време трябва да се подготвят всички нормативни документи, както и бизнесът, обясни проф. Живков.

Кръговата икономика означава, че продуктите, които използваме, трябва да имат по-дълъг живот. "След това да им дадем шанс да бъдат поправени и използвани повторно. След това можем да използваме материалите от тях за други продукти и най-накрая да стигнем и до рециклиране“, обясни председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

По думите му част от българския бизнес по една или друга причина вече работи по някои от правилата за кръгова икономика. "В нашия бранш например използваме слънчевата енергия за електричество. Много от отпадналите от производство материали са рециклирани и отново влизат в продукти, които се връщат като нови материали за мебели“, посочи примери проф. Живков.

Дървесината спада към възобновяемите природни ресурси. "Тя е с изключително добри физико-механични качества, с много интересна структура, уникална, природна и безвредна. Това я прави наистина приоритет за бъдещите мебели, съответно и производните на дървесината материали. Дървесината и дървесните материали се рециклират изключително добре“, обясни председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

Освен дървесината, в състава на мебелите влизат разнообразни материали – пластмаса, текстил, метал, стъкло, полиуретанови пяни. "Това ги прави интересни и важни за европейската икономика, защото подходът при тези материали по отношение на тяхното по-нататъшно използване и рециклиране е различен. Ние ще имаме определени изисквания какви материали можем да сложим, колко е минималният дял на материали от възобновяеми източници. В регламента е заложено, че в една мебел трябва да се използват колкото се може по-малко материали, за да може по-лесно след това да се разделят безпрепятствено, да не са неразглобяемо съединени така, че да се създаде проблем при тяхното разделяне след изтичане на жизнения им цикъл“, обясни проф. Живков.

Новост е и създаването на дигитален паспорт на мебелите. Той ще съдържа информация за вложените материали, тяхната експлоатация, поддръжката на дадения продукт и възможността за рециклиране на този продукт, допълни Васил Живков.

Екодизайнът на продуктите вероятно ще доведе до оскъпяването им, призна той. "Това е цена, която трябва да се съгласим, че е важна за нас, за нашите деца, за нашето бъдеще на тази планета. Ще забравим за мебелите еднодневки, ще трябва повече да се фокусираме върху мебели, които имат по-голям живот, които са от по-качествени материали, които са по-екологични. Това в някаква степен може да се отрази на цените. Но от друга страна, ако досега сме купували дадена мебел на три години и започнем да я купуваме на пет години, а тя е с 20% по-скъпа, може би резултатът ще бъде в наша полза“, заяви той.

Според него директивата на Европейския съюз ще отвори нови бизнеси и работни места.

С подкрепата на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия днес се организира конференция "Кръгова икономика и еко дизайн в мебелната индустрия – предизвикателства и възможност“. "Ще дадем възможност на нашия бранш да се запознае с тази промяна, която ни чака, и с всички възможности на директивата за екодизайн за устойчиви продукти“, допълни проф. Живков.