Държавата и Столичната община ще работят по поредния оздравителен план за "Топлофикация София".

"Оздравителен план е трябвало да се направи и да се изпълни преди 15-20 години", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

На въпрос колко средства са необходими, за да се направи оздравителен план, Георгиев отговори, че са нужни около 3 млрд. лв. По думите му дългът на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и БЕХ възлиза на 1,6 млрд. лв.

"Цените ще продължават да бъдат регулирани. На практика сметката трудно ще излезе", заяви Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него причините за голямата задлъжнялост са липсите на инвестиции и промените в развитието на пазара. Той е на мнение, че трябва да се смени голяма част от технологията, но това изисква време. Минималният срок е две години за изграждане - с проектиране и доставки. Георгиев прогнозира, че задълженията на "Топлофикация София" ще се увеличават.

По думите му запорирането на сметките не е вариант.

"Самият запор, освен възпитателен ефект, не виждам да има друг. Към "Булгаргаз" сумата набъбва, защото продължава да се харчи газ, за да се произвежда енергия и не се плаща толкова, колкото се харчи", обясни Георгиев.