Понякога съдбата си прави странни шеги! Само така накратко може да се опише ситуация, която днес се разигра в зала в Окръжния съд във Варна.

Припомняме, че там днес стартира разпоредително заседание по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Първоначалното обвинение беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения. Като обвиняем пред съда се яви единствено бившия кмет на Варна Иван Портних с адв. Менко Менков.

Като съдебен заседател обаче срещу него – очи в очи, бе Кирил Киров.

Името за повечето нищо не говори. Той обаче бе една от действащите фигури по медиите преди точно 10 години. Тогава бе част от гражданска сдружение, в чието ядро бяха живеещите в местността Салтанат, които се бориха против забраната на достъп на МПС в Приморския парк. Тогава бяха организирани протести. В последствие те получиха и подкрепа от партията ББЦ на Бареков. Сдружението дори заведе дела срещу тогавашния кмет Иван Портних, който въведе забрана за колите, която впоследствие ВАС отмени.

Припомняме, че днес бившия кмет на морския град пристигна в Окръжния съд, заради повдигнато обвинение, че като длъжностно лице, не изпълнил законовите си задължения и не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – обект "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води Аспарухово в помпена станция с механично пречистване и транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро“.