На карта не е заложена само Украйна и очевидно това е една добре подготвена и военно, и информационно от гледна точка на цялата дезинформация, хибридни действия, които се извършват от днес и от страна на Руската федерация, и то не само на територията на Руската федерация, а на територията на целия свят. Това заяви в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" Екатерина Захариева, бивш министър на външните работи и заместник-председател на парламентарната комисия по външна политика.

Тя посочи, че не веднъж се е отричало, хвърляли са се обвинения срещу Украйна, докато се стигне до признаването на независимостта на т.нар. и самообявили се независими републики Донецк и Луганск.

"При обявяването на които президентът Путин направи една доста зловеща реч, в която се върна исторически назад, де факто отрече съвременните граници, отрече съществуването на Украйна като независима държава.

Във външна комисия сме призовавали също за обща декларация на Парламента, за изслушване освен на министъра на външните работи, и на министъра на отбраната. Но така или иначе, вчера се събудихме с нападение и агресия на Русия над цяла Украйна.

Имаше спорове преди месеци от анализаторите дали ще бъде пълномащабна, дали не, дали ще се ограничи само до двете републики, които бяха признати от Руската федерация. Със струпването на 190-хилядна армия, с тежко въоръжение по границите с Украйна със сигурност беше очевидно, че се готви нападение над цяла Украйна, а не само на двете републики.

Да, целта, както казахте и вие, е смяна на правителството. Това си е военен преврат и това си е нападение и война срещу съседна държава, която с нищо не е предизвикала тези действия“, категорична бе Захариева.

На въпрос дали ни очаква отново "Желязната завеса“, Захариева заяви следното:

"Слава Богу, този път не. Ако се случи това, сме от правилната страна на тази завеса. И не трябва да допускаме обаче тези държави, които сме членове на Европейския съюз, съюзници и в НАТО, не трябва да допускаме държави, които са независими, които са с демократично избрани правителства, чиито народи са избрали техния път, да бъдат управлявани и дирижирани от съседна на тях държава чрез поставяне на марионетни правителства или нахлуване на техните територии тогава, когато действията на правителствата, които те са избрали, не харесват на някого отвън. Т.е. не трябва да допускаме демократични независими държави да стават от другия свят на тази Желязна завеса“, категорична бе Екатерина Захариева.

По отношение на това дали България има готовност и в състоянието, в което е в момента, да осигури механизмите на държавата за преминаване през една Студена война, Захариева посочи, че страната ни е много добре подготвена.

"Както казах, сме от правилната страна на завесата. Разбира се, че от едни санкции последици ще има за всички, но много повече ще пострада Руската федерация. Европа е свободна, а е богата и е такава, защото е демокрация, защото има пазарна икономика.

Но много е важно все пак, много е важно за политическия елит да бъде на висота в момента. Аз не мога да повярвам, че седем часа българският парламент не можа да приеме тази декларация, забави се с приема на тази декларация. А тази декларация беше внесена от нас с 90% същия текст още във вторник, беше внесена от Парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Все пак имаме декларация и това е добрата новина, но в рискови, кризисни моменти трябва да бъдем по-бързи и трябва да бъдем по-единни“, каза в заключение експертът.

Цоня СЪБЧЕВА