Днес ЗНС ще проведе събрание, на което евентуално ще вземе решение за участие в коалицията ДПС-Доган, научи "Фокус". На сайта на ПП "Земеделски народен съюз“ за днес е насрочено заседание на Управителния съвет, става ясно след справка. 

Една от точките е "Обсъждане на решението за участие на Земеделски народен съюз в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г.".

Това поставя под съмнение, че подадените в понеделник документи в ЦИК от Джевдет Чакъров за регистрация за участие във вота на коалицията "Демокрация, права и свободи-ДПС“ - са нелегитимни, защото няма официално взето решение за участие в коалицията, а такова е задължително според устава на ЗНС.

В чл. 15, ал. 1, т. 5 от него изрично е записано, че само Управителният съвет на ЗНС може да вземе решение за участие в избори, в това число и дали да се яви самостоятелно или в коалиция. По устав Управителния съвет е най-висшият политическият орган на партията след Конгреса й.

Той се състои от областните председатели, представители на Областните съвети, председателят на Управителния съвет, председателят на партията, членовете на Постоянното присъствие, заместник-председателите, организационния секретар, главния редактор на партийните медии и председателят на младежката организация и председателите на други организации на партията. Според устава УС е централния колективен орган на партията, който е по-висшия партиен орган над т.нар. Постоянно присъствие, който е постоянно действащ. За разлика от него обаче УС трябва да бъде свикан изрично, като в Устава на ЗНС има изрично разписана процедура как се случва това.

"Свикването става с писмена покана, изпратена до членовете му в седмодневен срок или обявяване в официалния партиен вестник и на официалната интернет страница на партията, преди датата на заседанието, с посочване на датата и мястото на заседанието и проекта за дневен ред“, пише в документа.

Покана за свикване на Управителен съвет на партията наистина може да бъде открита на интернет страницата на формацията. Оказва се обаче, че заседанието е насрочено за 4 септември, сряда – т.е. очевидно след учредяването на коалицията и три дни, след като Чакъров подаде документите за тази коалиция, с участието на ЗНС, в ЦИК.