В два доклада, приети в четвъртък, членовете на ЕП призовават за по-ефективна външна политика и политика на сигурност на ЕС и за по-силен отбранителен капацитет в отговор на заплахите. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

В условията на нарастваща нестабилност в света, възход на авторитаризма и дезинформацията, ЕС трябва да поеме водеща роля в укрепването на многостранните партньорства и в защитата и насърчаването на демокрацията и правата на човека в световен мащаб, подчертават евродепутатите в доклад относно изпълнението на Общата външна политика и политика на сигурност, приет в четвъртък с 474 гласа "за", 113 гласа "против" и 102 гласа "въздържал се".

Членовете на ЕП изтъкват, че за да се справи ефективно с настоящите международни предизвикателства, ЕС трябва да действа с единен съгласуван глас. Решенията в областта на външната политика не трябва повече да се вземат с единодушие, тъй като това дава право на една държава членка да наложи вето на решение, взето от всички останали, а с квалифицирано мнозинство.

ЕС трябва също така да гарантира стратегическия си суверенитет и да бъде по-малко зависим в ключови технологични области, критична инфраструктура и вериги за доставки, подчертава Парламентът.