Комисията по петиции на Европейския парламент обсъди петициите на двама българи заради недопускането на България в Шенген. Това съобщи Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по петиции, зам-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи. 

“Току що в комисията по петиции в Европейския парламент обсъдихме две български петиции относно правото ни да се присъединим към Шенгенското пространство. Това се случва само седмица, след като с гласуваната нова резолюция Европейският парламент декларира безапелационната си подкрепа за пълноправното членство на България и Румъния. Както личи и от проведеното изслушване, темата остава сред акцентите в дневния ред на евродепутатите. Днес обсъдихме въпроса и с представители на Европейската комисия и водещи преподаватели в областта на Шенгенското пространство. Всички се обединихме около тезата, че България и Румъния изгубиха твърде много време по пътя към своето пълноценно интегриране в свободното пространство без граници.  Това са 12 години, в които гражданите на двете държави – близо 26 милиона души, са подложени на несправедливи, дори бих казал, унизителни двойни стандарти. Дискриминацията, на която сме свидетели, е резултат не просто от неспазване на критериите за присъединяване – с ветото, което ни налагат две държави членки се нарушават базисни принципи и ценности на Европейския съюз.

Ние не сме втора ръка европейци! От неприемането ни в Шенген страдат не само гражданите, но и бизнесът. Пряко потърпевши са превозвачите, туризмът... Нанасят се щети и на околната среда.

Заради времето, което отнема чакането на българо-румънската граница, например превозвачите ни губят 150 милиона евро годишно. Присъединяването ни към Шенген на практика ще означава по-малко опашки по границите, по-бързо придвижване на хора и услуги, което от своя страна ще доведе и до намаляване на разходите и в крайна сметка до по-висока ефективност за сектори като транспорт, логистика, туризъм. Сектори, които са гръбнакът на Европа!

По време на дискусиите изразих мнението, че ако има пропуски в сигурността на Шенген, то решението не бива да се търси в затягане и усложняване на вътрешнограничните проверки, а в увеличаване на сигурността на външните европейски граници. Именно заради това Европейския съюз се нуждае от България и Румъния в Шенген!, пише още Емил Радев.