Двама молдовски граждани са задържани за грабежа над украинското семейство в Бургаско. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата в Бургас, по повод грабеж спрямо украински граждани, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Престъплението е извършено в хотелския комплекс, в който е било настанено семейството. Сигналът е подаден на 27-ми април около 11.00 часа.

На вратата на апартамента, който украинското семейство е обитавало, се е почукало и на руски им е било обяснено, че идват от поддръжката на хотела, за да извършат някакви действия.

От полицията уточниха, че семейството е живеело на свободен наем в хотелския комплекс и към настоящия момент в апартамента са били 48-годишен мъж и 32-годишна жена.

След отваряне на вратата две лица са нахлули в хотелската стая, привеждат в безпомощно състояние украински гражданин и настоятелно искат да им се предадат ценностите в жилището. Предмет на престъплението е голяма сума пари, бижута и мобилен телефон като общата сума на откраднатото възлиза на 197 000 лв. - парична сума от 65 000 евро, 10 000 лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност 30 000 щатски долара и мобилен телефон за 1 800 долара.

След подаването на сигнала РУ Несебър, съвместно с Криминална полиция на ОДМВР се извършват огромни по обем дейности, за да се установи начинът на придвижване, оттегляне и установяване на извършителите.

Следствие на активните издирвателни дейности са установени и извършителите на въоръжения грабеж – молдовски граждани на 52 и 43 години. Те са влезли в България на 2-ри април, през румъно-българската граница. След влизане в страната те са живеели на различни места.

Единият от тях е задържан в кола под наем в област Велико Търново, а вторият в к.к. "Св. Св. Константин и Елена“ край Варна.

При извършените действия по претърсване са открити и голяма част от отнетите вещи и парични суми.

Молдовските граждани са задържани до 72 часа и към настоящия момент наблюдаващия прокурор изготвя и ще внесе до обяд искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под страж“, което ще се гледа още днес.

На лицата са повдигнати и предявени обвинения за извършен в съучастие въоръжен грабеж в особено големи размери. Предвидената от НК наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

На този етап няма данни за съдимостта на заловените лица, защото бидейки чужди граждани информацията в тази връзка се получава, чрез съдействие от Министерството на правосъдието.